Leer muziek maken op latere leeftijd

Je hoort het zo vaak: Ik vind het zo jammer dat ik geen instrument heb leren bespelen en nu ben ik te oud. Werk, school, kinderen. Redenen
genoeg waarom het niet gelukt is. Gelukkig maakt leeftijd helemaal niets uit als je een instrument wilt leren bespelen. Bij Cadenza zijn
inmiddels meerdere volwassen in opleiding als klarinettist, hoornist en slagwerker. Een eerste kennismaking is nu extra aantrekkelijk.

Het verhaal van Freek, trompettist sinds 2016

Muziek is altijd al mijn passie geweest. Mijn smaak is heel breed van pop tot klassiek en jazz. In mijn jeugd was muziek maken gewoon te duur. En later? Toen had ik een druk gezin en was er geen tijd. Op mijn veertigste ben ik wat gitaar gaan spelen. Een beetje meespelen met de radio. Zonder les te volgen, dus een groot succes werd dat niet. En noten lezen leerde ik al helemaal niet. Toen ik met pensioen ging vond mijn vrouw dat het tijd was om nu eens echt muziek te maken. En ja, waarom niet. Maar op welk instrument dan? Uiteindelijk koos ik de trompet omdat je daarmee veel muziekstijlen kunt spelen. Als ik trompet speel kan ik alles om me heen helemaal vergeten. En wat ik zo leuk vindt. Ik speel met mensen die mijn kleinkinderen kunnen zijn. En dat maakt helemaal niets uit. Daarnaast heb ik binnen de muziekvereniging allerlei nieuwe leuke contacten opgedaan, met wie ik niet alleen over muziek praat.

Het verhaal van Ans, saxofonist sinds 2018

Toen ik begon met saxofoon spelen, klonk het niet echt geweldig. Het was zoeken naar de juiste toon en de juiste knoppen. En wat mijn buren er van vonden, moet je ze maar niet vragen. Heel vroeger speelde ik orgel. Toen ik kinderen kreeg werd dat toch minder en bij een verhuizing hebben we het orgel achtergelaten. Bij toeval zat ik op de tribune bij een concert van de plaatselijke harmonie. Ze speelden van alles, maar ik genoot het meest van de saxofoon. Na afloop heb ik de stoute schoenen maar eens aangetrokken. Mijn leeftijd bleek geen probleem. Heel af en toe vroeg ik me wel af: waar ben ik aan begonnen. Sommige dingen pak ik wat sneller op en andere wat langzamer. Wat geeft het. Saxofoon spelen geeft me veel voldoening.

Goedkoop kennismaken

Wil je kennismaken met Toontje Later. Je mag vier lessen proberen voor € 25,-. Stuur een mailtje naar les@cadenzatwello.nl en we nemen contact met je op.